Teräskuitubetoni on lujilla teräskuiduilla raudoitettua betonia. Teräskuitubetonin etuna on valunopeus ja halkeaman jälkeinen kuormankantokyky. Kuidut annostellaan betonimassaan joko betoniaseman sekoittimeen tai kuljetusautoon. Annostelun jälkeen betonia sekoitetaan kunnes liimakammat ovat auenneet. Sen jälkeen massa on valukunnossa.
Tasaisesti jakautuneet kuidut jakavat kuormituksia joka suuntaan kolmiulotteisesti. Kuidut lisäävät betonin taivutusvetolujuutta, leikkauslujuutta ja dynaamisen rasituksen kestävyyttä. Teräskuitubetoni on sitkeä ja kestävä materiaali, joka soveltuu lattioihin, ruiskubetoniin, elementteihin ja betonituotteisiin ja lähitulevaisuudessa myös kantaviin rakenteisiin.
1) Kuidun pituus
Mitä pidempi kuitu, sen parempi, maksimipituus 60 mm.
2) Kuidun vetolujuus
Korkea vetolujuus 800 - 3000 MPa. Mitä korkeampi vetolujuus sitä korkeampilujuuksista betonia tarvitaan kuidun vetolujuuden hyödyntämiseksi.
3) Kuitujen kappalemäärä
Suuri kuitukappalemäärä lisää kuitukapasiteettia, joka ilmaistaan hoikkuusluvulla = kuidun pituus/pyöreä halkaisija. Korkeampi hoikkuusluku kertoo suuremmasta kuitujen kappalemäärästä.
4) Kuidun sekoittuvuus
Kuitujen tulee sekoittua tasaisesti betoniin. Jos teräskuidun hoikkuusluku on >55, ne alkavat palloutua sekoitusvaiheessa. Tämä estetään liimaamalla kuidut levyiksi niin, että liima antaa periksi betonimassan veden vaikutuksesta ja kuidut leviävät tasaisesti betoniin.
Ultra Fiber teräskuidut valmistetaan kylmävedetystä teräslangasta, jonka vetolujuus on >1000 MPa. Kuitu on varustettu ankkurointikoukulla parhaan ankkuroinnin varmistamiseksi. Kuitujen toimituspituudet ovat 40 ja 60 mm ja vastaavat hoikkuusluvut 75 ja 80. Kuidun nimessä näkyvät molemmat arvot hoikkuusluku ensin mainittuna Ultra Fiber 75/40 ja Ultra Fiber 80/60
Ultra Fiber G75/40 suoritustasoilmoitus/DoP
Ultra Fiber 80/60 suoritustasoilmoitus/DoP